Guidade turer

Stadsvandring i Falköping

Pris: 180 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

En rundvandring genom våra tre torg och gamla stan där varje gammal byggnad bär på fantasieggande historia.

Guidningen startar på stora torget där den välkända skulpturen “Malta-Johanna” stoltserar. Du blir förd genom århundradena och blir visad intressanta platser. Smågatstenen i gamla staden inbjuder till promenad. Längs med vägen njuter vi av de gamla charmiga byggnaderna. Vi stannar till vid några platser och du får historier både om husen och en del levnadsöden.

På den här turen får du också berättat för dig varför Falköping förr var en mycket viktig handels- och pilgrimsort. Vi besöker den fina medeltida kyrkan med sin spännande historia.

Platåberget Ålleberg

Pris: 180 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

På denna tur får du guidning om Platåberget Ålleberg med dess unika geologi, historia och natur. Du får berättat för dig om sägner om Ållebergs ryttare, troll och andra väsen. Vi kommer att vandra uppe på platån genom hagarna med enbuskar och njuta av den fantastiska utsikten. 

Det finns två alternativ för denna tur - båda tar ca 1 - 1,5 timma 

Alt. 1 Vi går den röda handikappanpassade slingan med start och mål vid segelflygsmuseet. Under denna tur passerar vi diabaspelarna och den välkända klippformationen som kallas “predikstolen” Från östhanget får vi vidunderlig utsikt ner över Falekvarna och Åslesänkan.

 
Alt. 2. Vi går längs med västhanget där vi njuter av usikten över Falbygdslandskapet. Här berättas också om segelflygets historia. Har vi tur så kommer vi att se både segelflyg och hängflygare som tar vara på bergets fina uppvindar. Vidare går vi en bit på den gröna leden där vi passerar bergets högsta punkt. Den fina vandringen fortsätter genom hagarna för att avslutas tillbaka vid Segelflygsmuseet.

Luttra Kyrkby & megalitgrav

Pris: 180 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

På denna tur guidas du i den lilla kyrkbyn i Luttra. Här kan du nästan känna historiens vingslag och kanske höra klappret av stridshären som drog fram mot slaget 1389 vid Ålleberg/Åsle.

Den pittoreska kyrkbyn har hus och gårdar samlade runt kyrkan och vi vandrar genom byn där vi får berättat för oss om hur det kanske såg ut här förr i tiden. Den fantastiska spetsnackade yxan som hittades på en åker i Luttra påminner oss om hur länge det varit bofasta på orten. Vi besöker den medeltida kyrkan från 1100-talet och där får du berättat för dig om dess historia och spännande inventarier.

Vi ska självklart också ta oss några hundra meter öster om kyrkan till Sveriges mest fotograferade gånggrift (megalitgrav).

Fler guidade turistmål

Pris: Enligt överenskommelse

Tidsåtgång: -

Runtomkring Falköping finns många intressanta platser att besöka. Vill du ha guidning eller tips på vad du bör uppleva erbjuder vi anpassade turer.

Förslag på besöksmål:

 • Gudhems Klosterruin
 • Hornborgasjön
 • Vråhålan
 • Fornborgen
 • Medeltidskyrkor
 • Åsletå


 • Djupadalen
 • Botaniska vandringar
 • Ekornavallen
 • Olsobrostenen
 • Kvarnleden

Boka eller specialbeställ guidning

 
 
 
 

Villkor och tips


Tänk på att ha oömma kläder och promenadskor för att upplevelsen skall bli så positiv som möjligt. Ta gärna med vattenflaska, deltagande sker på egen risk. På samtliga turer finns möjlighet att köpa till fika och mat.


Avbokning kan ske senast ett dygn före evenemanget. Vid alla våra evenemang upprättas reservlista ifall det blir fullbokat.

Covid-19


FalbygdsTurism följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer gällande Covid-19.


Våra upplevelsepaket genomförs till största delen utomhus och med anpassade antal deltagare.