Guidade turer

Ålleberg - Stora Rundan

Pris: 325 kr/person

Tidsåtgång: ca 2 timmar

På denna tur får du guidning om Platåberget Ålleberg med dess unika geologi och natur. Du får berättat för dig om sägner, historia och kultur. Vi kommer att vandra från toppen av berget (platån) och ner till Ållebergs ”änne” där den berömda och aldrig sinande Hokällan är belägen. Vidare besöker vi fyndplatsen för ett av Sveriges största guldfynd - guldhalskragen. På vägen dit njuter vi av den fantastiska utsikten då vi vandrar över lerskifferåsarna. Vi passerar platsen för det stora skredet 1928 och många spännande klippformationer – emellan dem kanske vi kan skymta Ållebergs ryttare? Sedan vandrar vi uppåt till platån igen där vi gör ett stopp vid bergets ”predikstol”.

Har vi tur så kommer vi att se både segelflyg och hängflygare som tar vara på bergets fina uppvindar när vi vandrar tillbaka mot parkeringen vid segelflygsmuseet. Den guidade turen går även utmärkt att kombinera med ett besök på museet. Turen lämpar sig för dig som är intressarad av natur, geologi, kulturhistoria och spännande sägner.

Ålleberg - Lilla rundan

Pris: 210 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

Den lilla rundan på Ålleberg är ca 2 km (1,5 - 2h) lång. Vi vandrar från rastplatsen, vid foten på bergets norra sida, upp på lerskifferåsarna där vi njuter av magnifik utsikt över falbygdslandskapet. Vi besöker fyndplatsen för guldhalskragen och platsen för det stora skredet 1928. Om vi har tur kanske vi kan se Ållebergs ryttare skymta -ryttarna som sägs vila i berget, väntande på att rida ut för att hjälpa Falbygdsborna i orostider. Det går utmärkt att kombinera turen med ett besök till segelflygsmuseet på toppen av Ålleberg

Rundan erbjuds även på en handikappsanpassad led uppe på platån för er där kuperad terräng är olämpligt. Detta meddelas vid bokning av guidningen.

Stadsvandring i Falköping

Pris: 180 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

En rundvandring genom våra tre torg och gamla stan där varje gammal byggnad bär på fantasieggande historia.

Guidningen startar på stora torget där den välkända skulpturen “Malta-Johanna” stoltserar. Du blir förd genom århundradena och blir visad intressanta platser. Smågatstenen i gamla staden inbjuder till promenad. Längs med vägen njuter vi av de gamla charmiga byggnaderna. Vi stannar till vid några platser och du får historier både om husen och en del levnadsöden.

På den här turen får du också berättat för dig varför Falköping förr var en mycket viktig handels- och pilgrimsort. Vi besöker den fina medeltida kyrkan med sin spännande historia.

Luttra Kyrkby & megalitgrav

Pris: 150 kr/person

Tidsåtgång: ca 1,5 timmar

På denna tur guidas du i den lilla kyrkbyn i Luttra. Här kan du nästan känna historiens vingslag och kanske höra klappret av stridshären som drog fram mot slaget 1389 vid Ålleberg/Åsle.

Den pittoreska kyrkbyn har hus och gårdar samlade runt kyrkan och vi vandrar genom byn där vi får berättat för oss om hur det kanske såg ut här förr i tiden. Den fantastiska spetsnackade yxan som hittades på en åker i Luttra påminner oss om hur länge det varit bofasta på orten. Vi besöker den medeltida kyrkan från 1100-talet och där får du berättat för dig om dess historia och spännande inventarier.

Vi ska självklart också ta oss några hundra meter öster om kyrkan till Sveriges mest fotograferade gånggrift (megalitgrav).

Fler guidade turistmål

Pris: Enligt överenskommelse

Tidsåtgång: -

Runtomkring Falköping finns många intressanta platser att besöka. Vill du ha guidning eller tips på vad du bör uppleva erbjuder vi anpassade turer.

Förslag på besöksmål:

 • Gudhems Klosterruin
 • Hornborgasjön
 • Vråhålan
 • Fornborgen
 • Medeltidskyrkor
 • Åsletå


 • Djupadalen
 • Botaniska vandringar
 • Ekornavallen
 • Olsobrostenen
 • Kvarnleden

Boka eller specialbeställ guidning

 
 
 
 

Villkor och tips


Tänk på att ha oömma kläder och promenadskor för att upplevelsen skall bli så positiv som möjligt. På samtliga turer finns möjlighet att köpa till fika och mat, ta gärna med vattenflaska. 


Avbokning kan ske senast ett dygn före evenemanget. Vid alla våra evenemang upprättas reservlista ifall det blir fullbokat.


Det går även bra att köpa presentkort på en upplevelse/guidad tur.

Covid-19


FalbygdsTurism följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer gällande Covid-19.


Våra upplevelsepaket genomförs till största delen utomhus och med anpassade antal deltagare.