Om FalbygdsTurism

Om FalbygdsTurism


FalbygdsTurism, med den lokala guiden Anki Rundquist, erbjuder guidningar och upplevelser i Falköping, Skaraborg och Västergötland.

De guidade turerna kan ske enskilt eller i grupp, antingen som färdiga koncept eller skräddarsydda efter önskemål. Turerna passar både privatpersoner, föreningar och företag.

Upplev och njut av Falbygdens landskap och städer samtidigt som du får ta del av berättelser och historia om medeltida kyrkor, stenåldersgravar, platåberg och naturreservat.

Boka idag och följ med ut i naturen på en härlig upplevelse!

Allt serveras på dialekten "Äkta Västgötska"


Jag heter Anki Rundquist och är född och uppvuxen i Luttra lilla kyrkby strax söder om Falköping. I Luttra bor jag fortfarande, bara ett stenkast från Luttra gånggrift och den lilla medeltida bykyrkan. Min mor och far drev ett lantbruk med kor och livet på gården och på landet har format mig till en person som älskar naturen och vad den ger i form av upplevelser, välmående, mat på bordet och lugn och ro. Att vara en del av det inre Västergötland har också format mig till vad jag kallar - en äkta västgöte - så därav pratar jag som jag gör.

Jag vill gärna få andra människor att upptäcka och glädjas av vår fina bygd och jag guidar, med glimten i ögat, på äkta västgötska. Mitt måtto är; "Naturligt Vis av naturen"

Om Falbygden


Falbygden är beläget i Västergötland och trakten omges av de unika platåbergen Billingen, Plantaberget, Varvsberget, Gerumsberget, Mösseberg samt Ålleberg. Namnet Falan har div. olika betydelser men en av dem är “utmark som inte är lämplig för odling men bättre för bete”. På Falbygden bosatte sig folk med sin boskap för att odla redan för kanske 6000 år sedan, mycket för den bördiga jordens skull.

Trakten är rik på historia. På Falbygden finns ⅔-delar av landets alla gånggrifter och de medeltida kyrkorna ligger tätt. Bygden kristnades tidigt - detta har viktiga utgrävningar visat bl.a vid Kata Gård i Varnhem och vid St. Olofs kyrka i Falköping. Man kan säga att Falköping är centralort på Falbygden.

Platåbergens Geopark


Jag är utbildad platåbergsguide och samarbetar med Platåbergens Geopark. En geopark är ett område som har geologi av internationell betydelse. Våra platåberg är unika i världen och därför ansöker man nu om att få status som Sveriges första Unesco Globala Geopark. I geoparken berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och skapar förståelse för hur vi kan ta hand om naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Läs mer på www.platabergensgeopark.se

Vår vision


Vi vill skapa  förståelse och kunskap om vår bygd med dess unika platåberg och vår biologiska mångfald. Dessutom vill vi förmedla kunskap och tankeväckande berättelser som kanske kan bidra till ökat engagemang för vår fantastiska natur men också att man ska finna naturen som ett fint rum för reflektion. Mottot är också att varje uppväxande generation ska ges chans att lära sig om sin hembygd


Vi vill också att människor som har problem med att ta sig ut i naturen av olika orsaker ska kunna ta del av guidade vandringar i form av digitala föreläsningar.

Hållbarhet


FalbygdsTurism vill bidra med hållbarhet inom turismnäringen. Vi har och vill förmedla respekt och ett ansvarstagande för ömtålig natur och kultur och vill stödja den lokala besöksnäringen. När vi anordnar aktiviteter vill vi bidra till positiva naturupplevelser samtidigt som aktiviteterna är hållbara gentemot vår natur. Jag är även en del av hållbarhetsklivet inom turistrådet Västsverige.


Vi anpassar guidningar och aktiviteter utefter säsong och sprider på så vis ut arrangemangen över årets alla årstider.  Istället för att lämna skräp plockas både vårt och ibland också andras skräp hem och ser till att det blir rätt återvunnit. Som någon klok person tidigare uttryckt det;

"Det enda vi ska lämna efter oss i naturen är våra egna fotspår"